prihranimo.si :: prelisičimo inflacijo
vodnik po outletih in industrijskih prodajalnah
POIŠČITE PRODAJALNO
Prihranimo.si
Iskanje po kriterijih

IN/ALI

Splošno iskanje

Sponzorji
Prihranimo.si
Intersocks

Pojav prvih industrijskih trgovin

Prve industrijske trgovine so verjetno odprli v 18. in 19. stoletju v Evropi in ZDA, ker so tam tudi nastale prve tovarne. Po podatkih mednarodnega združenja nakupovalnih središč so začeli proizvajalci tekstila in obutve v ZDA v sredini 19. stoletja svojim zaposlenim ponujati presežno blago in blago 2. kvalitete po znižanih cenah. Sčasoma je vedno več proizvajalcev dovolilo prodajo presežnega in poškodovanega blaga tudi ostalim kupcem in razvile so se prve industrijske trgovine. Med prvimi proizvajalci v ZDA z industrijskimi trgovinami je bil tudi proizvajalec moških oblačil Anderson Little, ki je prvo trgovino odprl leta 1936. V 40. in 50. letih so se industrijske trgovine širile, prvo središče industrijskih trgovin pa so odprli šele leta 1970.

O novejšem razvoju posameznih industrijskih trgovin v ZDA je izredno malo podatkov, saj so od 70. let naprej aktualna predvsem središča industrijskih trgovin. Za leto 1995 tako poročajo o obstoju 10.135 industrijskih trgovin, vendar ni omenjeno, ali gre za vse trgovine ali le za tiste v središčih industrijskih trgovin..

V Veliki Britaniji obstajajo celo območja, ki so že nekaj desetletij znana po velikem številu samostojnih industrijskih trgovin. Eno takih je okolica mesta Stoke-on-Trent, kjer je že nekaj stoletij zelo razvita lončarska obrt in industrija. Proizvajalci so šli celo tako daleč, da so odprli nove tovarne zaradi industrijske trgovine, ker je bila turistična pot po industrijskih trgovinah z lončenimi izdelki zelo dobro obiskana . Po podatkih svetovalnega podjetja DTZ naj bi bilo leta 2001 v Veliki Britaniji približno 1.500 industrijskih trgovin, večina od teh pa naj bi bila samostojnih in ne v središčih. 40% vseh industrijskih trgovin je v predelu West Midlands, kjer je tudi najbolj razvita industrija, najmanj, 12%, pa v južno-vzhodnem predelu, kjer je industrije zelo malo.

V Evropskih državah je kultura nakupovanja v industrijskih trgovinah izredno razvita pri Nemcih in Nemčija je tudi edina Evropska država, za katero imamo natančen podatek o številu industrijskih trgovin. Po podatkih nemške zvezne delovne skupnosti srednje velikih in velikih trgovcev na drobno je bilo leta 2003 v Nemčiji čez 1.500 industrijskih trgovin, natančneje:

  • 589 s ponudbo oblačil,
  • 114 s ponudbo obutve,
  • 194 od proizvajalcev izdelkov za gospodinjstvo,
  • 185 od proizvajalcev živil,
  • 32 s ponudbo izdelkov za šport in
  • 153 s ponudbo blaga (tekstila).


Že več kot 10 let nekaj nemških založb izdaja tudi vodiče po industrijskih trgovinah. Začetnik je bil Heinz Waldmüller, ki je do sedaj prodal že nekaj milijonov izvodov regionalnih in vsenemških vodičev. Vsebino vodičev vsako leto posodobi z novimi industrijskimi trgovinami in spremenjenimi ponudbami obstoječih.

Proizvajalec tedna!
Prihranimo.si
Status
Blagovna znamka meseca!
Crocs
Crocs, Craft, K2, Nordica, Columbia, Salomon, BRBL
Sponzorji
Prihranimo.si
Vezava diplomske naloge